Ex-profvoetballer Timothy Durwael poetst lijkgeur weg

Timothy Durwail is vandaag ‘extreme poetsman’: “Het geeft me dezelfde voldoening als een welgemikte tackle tijdens mijn gloriedagen bij KRC Genk.”

Tien jaar geleden werd Hasselaar Timothy Durwael (29) nog landskampioen met Racing Genk aan de zijde van Kevin De Bruyne en Thibaut Courtious. Vandaag poetst de voormalige rechtsback de lijkgeur weg na een overlijden.

Op 29-jarige leeftijd hing Timothy Durwael zijn voetbalschoenen aan de wilgen. Verrassend, want in de zomer van 2019 ging de Hasselaar nog testen bij de Nederlandse voetbalclub Roda JC en hij kreeg er een profcontract. “Maar toen kwam corona en alle voetballers belandden letterlijk op de bank thuis”, steekt Durwael van wal. “De twijfel begon te knagen. Had ik nog wel een toekomst in de voetballerij? Dat zette mij aan het denken. Zappend in mijn zetel bleef ik hangen bij een Amerikaans programma over schoonmakers die huizen poetsten waar een moord had plaatsgevonden. Fascinerend vond ik dat. ‘Hoe zou dat er in Vlaanderen aan toe gaan?’, vroeg ik me af. Ik begon me in de materie te verdiepen en enkele weken later volgde ik al een Amerikaanse opleiding tot ‘extreme poetsman’. “Nadat ik de opleiding met succes afgerond had, stapte ik naar SyntraPXL op de Genkse T2-campus en volgde er het begeleidingstraject Jumpstarter. Daar zette ik mijn businessplan op punt. Vandaag run ik mijn eigen bedrijf: Xtreme Clean.”

Lijkgeur

En hij heeft al wat ervaring opgedaan. “Kijk, online een opleiding volgen is één ding, maar daadwerkelijk in zo’n kamer staan is iets helemaal anders. Toen ik voor het eerst in een appartement stond waar twee weken een lijk had gelegen, heb ik meteen eens goed en vol geroken. Iedereen had het altijd over die penetrante lijkgeur en hoe die je leven lang zal achtervolgen. Ik dacht bij mezelf: laat me dat dan maar eens ruiken, dan kunnen we dat ook meteen afvinken. Nu, het ruikt niet naar een pas gemaaide grasmat. Hoe het dan wel ruikt? (denkt na) Eerder naar braaksel vermengd met spaghettisaus. Maar net zoals ieder mens een eigen lichaamsgeur heeft, hebben we ook een eigen lijkgeur. Hoe komt dat? De lijkgeur wordt vooral bepaald door de ontbindingsstoffen die vrijkomen na het sterven. Die stoffen hebben weer te maken met de verzameling bacteriën die je met je meedraagt. Ook wat je ’s ochtends hebt gegeten of de medicijnen die je slikt, hebben een effect op de geur.”

Vloer opbreken

Als iemand lang dood is, komen er bacteriën vrij. Als je de kennis niet hebt en je onbeschermd naar binnen gaat, kan dat gevaarlijk zijn. Als iemand er heel lang heeft gelegen, dan gaat de geur echt overal inzitten. Ook de bouwmaterialen van het huis spelen een rol: is het van hout of beton? Zo heb ik de vinylvloer waar het lijk op lag helemaal moeten uitbreken en de betonnen onderlaag met een speciaal product moeten verzegelen. Het lijkvocht was tot in die betonnen onderlaag getrokken.”

Man die in zetel leefde

“Mijn tweede opdracht was in het appartement van iemand die nauwelijks nog buiten kwam en letterlijk jaren in zijn zetel had geleefd. Hij deed daarin dan ook alles: eten, slapen én zijn gevoeg. Langs die zetel puilde het uit van blikjes, halfvergane etenswaren en uitwerpselen. Een uitdaging. Wel, ik heb dat appartement spik en span gekregen. De voldoening die ik daarvan kreeg, was vergelijkbaar met een welgemikte tackle tijdens mijn gloriedagen bij KRC Genk. Dus ja, ik heb mijn tweede roeping gevonden en hoop met mijn bedrijf snel te kunnen groeien. Ik heb mijn gegevens bezorgd aan sociale verhuurkantoren, OCMW’s, de brandweer en politie en ook Parket Limburg weet nu dat ze op mij een beroep kunnen doen. Wie er thuis poetst? Euh, mijn vriendin en ik samen. Al doe ik dat het grondigst (lacht).”

Scroll naar top